Наші публікації

Переваги роботи з юридичною компанією

На юридичному ринку представлені різні фахівці: це і самостійно практикуючі юристи, штатні юристи, співробітники юридичних компаній.

В більшості випадків підприємства мають юридичний відділ, що складається з декількох фахівців. Рідше - наймають одного консультанта.

Але все частіше і частіше просліджується тенденція, коли підприємства звертаються за підтримкою в юридичні компанії. Це можуть бути як разові юридичні консультації, так і довгострокове комплексне юридичне обслуговування.

Переймаючи досвід більшості західних компаній, багато підприємців України і власники бізнесу вже усвідомили всі переваги такого ведення бізнесу. Вони пішли по шляху відмови від послуг штатних юристів на користь співпраці з юридичними компаніями. Слід зазначити, що частенько така співпраця виявляється ефективнішою і менш витратною, а також вважається ще й престижнішою.

Зупинимося детальніше на перевагах роботи з юридичною компанією.

Перш за все, це кваліфікація. Чому штатний юрист для підприємства часто не краще рішення? Саме тому, що кваліфікація одного юриста не охоплює всі питання, з якими має справу компанія. До того ж керівникові підприємства, який в більшості випадків не є юристом, важко при прийнятті на роботу співробітника-юриста визначити його кваліфікацію.

Юридична компанія – це великий штат висококваліфікованих юристів. При прийнятті юриста на роботу в юридичну компанію йому проводять співбесіду керівники - юристи з великим досвідом роботи, які безпосередньо зацікавлені в підборі кваліфікованого співробітника, оскільки це репутація фірми і її дохід. Ні для кого не секрет, що сумарні знання співробітників юридичної компанії завжди перевищують знання найдорожчого штатного юриста.

Наступна перевага – це зниження витрат на утримання юриста і його робочого місця. Як не парадоксально звучить, але дійсно в більшості випадків співпраця з юридичною фірмою є менш витратною, чим утримання штатного юриста. Як відомо, штатний юрист - це не лише щомісячні витрати на оплату його заробітної плати. Це придбання нового комп'ютера, придбання і щомісячна оплата правових програм, додаткових офісних меблів, канцелярських товарів, повноцінне створення функціонального робочого місця і його подальше обслуговування.

При роботі з юридичною компанією ви не несете всі вищезгадані витрати. Оцінивши свої потреби в юридичних послугах, ви можете домовитися про такий розмір абонентської плати, який буде менший, ніж найменша зарплата штатного юриста, або купувати стільки послуг, скільки вам необхідно, а не оплачувати повний робочий день штатного юриста.

При роботі з юридичною компанією ви платите лише за реально виконану роботу, а не за робочий час штатного співробітника, який часто використовується неефективно. Також в разі ведення судових справ у відповідність з нормами законодавства вартість послуг, яка була сплачена юридичній компанії, відшкодовується за рахунок програвшої сторони – це також дозволяє зменшити вартість судових витрат, а як слідство – послуг юридичної компанії.

Ще одна перевага – відсутність проблеми звільнення як такої. Ми вже говорили про те, що дуже часто виникає проблема невідповідності найнятої людини посаді юриста. В цьому випадку слідує неприємний процес звільнення - переговори із співробітником, пошуки формальних підстав, можливі спроби співробітника відновитися на роботі через суд. Далі - пошуки нового кандидата, тривале введення його в справи компанії. При розставанні ж з юридичною компанією ви без пояснення причин просто перестаєте робити замовлення, купувати послуги і платити за них.

Також слід виділити дуже важливу перевагу роботи з юридичною компанією – це конфіденційність. Звертаючись в юридичну компанію, ви будете абсолютно захищені від просочування інформації. Будь то разова юридична консультація або довгостроковий контракт, вся конфіденційна інформація залишиться в стінах юридичної компанії. Вона не попаде ні до ваших конкурентів, ні до ваших співробітників. Адже професіонали юридичної компанії не пліткують про справи своїх клієнтів, оскільки це перш за все репутація юридичної фірми і конкретного юриста.

Вибір юридичної компанії - це також вузька спеціалізація в багатьох правових питаннях, свіжий погляд і думка, яку не побоїться висловити фахівець, вирішення складних правових завдань.

Підводячи підсумки, хочеться відзначити, що у наш час ефективне ведення бізнесу – це робота саме з юридичною компанією. Тому не втрачайте час і гроші, починайте працювати ефективно, кваліфіковано і сучасно вже сьогодні.

2020-04-30 174 Детальніше

Реєстрація компаній за кордоном

Всі ці варіанти згідно законодавства України розглядаються як внесення інвестицій за кордон, що підлягає ліцензуванню згідно законодавства України.

Для здійснення грошових інвестицій необхідно отримати ліцензію НБУ. Порядок її отримання та перелік необхідних документів передбачений в Інструкції НБУ "Про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон". Отримання відповідної ліцензії може зайняти у вас багато часу і грошових витрат на оплату державних мит.

Тому багато хто використовує номінальний сервіс.

Номінальний сервіс потрібен в таких ситуаціях:

• Зберегти анонімність володіння: у більшості країн відкритий реєстр власників компаній, що при бажанні дозволить легко дізнатися про придбання вами корпоративних прав за кордоном;
  • Якщо в країні реєстрації компанії є вимоги щодо резидентності директора або акціонера.

Номінальний сервіс - це призначення на офіційні посади в компанії (директор, президент, секретар) або в якості акціонерів компанії номінальних фізичних або юридичних осіб.

Щоб убезпечити себе сторони підписують такі документи:

• Трастову угоду - документ, згідно з яким номінальний акціонер передає фактичному власнику право отримувати дохід від діяльності компанії, право голосу при вирішенні питань діяльності компанії, право розпоряджатися часткою в статутному капіталі компанії. Відповідно до даного документа номінальний акціонерів не вправі вчиняти будь-яких дій з акціями та брати участь у діяльності компанії без письмової вказівки фактичного власника;
  • Indemnity letter - гарантійний лист, що звільняє від матеріальної відповідальності номінального директора;
  • Director resignation letter - документ з відкритою датою про звільнення директора. Цей документ дозволяє контролювати номінального директора і відправити його у відставку в будь-який момент.

У разі, якщо ви не проти того, щоб стати власником вже зареєстрованої компанії, ви можете придбати таку компанію згідно з договором купівлі-продажу корпоративних прав, який допоможе оформити юридична компанія.

Купівля корпоративних прав іноземної компанії згідно з українським законодавством також прирівнюється до здійснення грошових інвестицій, для здійснення яких необхідно отримувати ліцензію НБУ.

Але якщо ви все-таки хочете уникнути процедури отримання ліцензії, ви можете скористатися варіантом придбання вже зареєстрованої компанії згідно з договором дарування.

95% набувачів компаній користуються саме таким способом.

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", індивідуальні ліцензії не потрібні у випадках, коли цінні папери чи інші корпоративні права отримані фізичними особами-резидентами в подарунок або в спадщину.

Все, що від вас буде потрібно на території України це вказати про отримані в дар корпоративних правах у щорічній податковій декларації. Ставка прибуткового податку, що сплачується при отриманні від нерезидента подарунка у вигляді акцій становить 15%. А також звітувати про доходи, отримані від інвестиційної діяльності в щорічній декларації про доходи до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Якщо ж платник податків подасть декларацію з неточними даними і податкові органи виявлять даний факт, то платник податку понесе фінансову відповідальність, яка передбачена Податковим кодексом.

Відкриття представництва

Представництво не є самостійною юридичною особою, воно діє від імені юридичної особи і представляє його інтереси за межами місцезнаходження юридичної особи.

Відкриття представництва резидента України за кордоном розглядається як здійснення майнових інвестицій. Для здійснення майнових інвестицій необхідна ліцензія Міністерства економіки України. Порядок її отримання та перелік документів передбачено в Постанові КМУ "Про затвердження Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення резидентами майнових інвестицій за межами України і Положення про порядок контролю та звітності щодо використання майнових цінностей, інвестованих за межі України".

Також відомості про відкриття представництва або філії вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб на території України, і приховати факт відкриття практично неможливо.

Здійснення резидентами України інвестицій за кордон без отримання ліцензії тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України. За здійсненням іноземних інвестицій за кордон без отримання ліцензії встановлюється відповідальність у вигляді штрафу в сумі, еквівалентній сумі інвестиції, перерахованої у валюту України за обмінним курсом Національного банку України на день інвестиції за кордон.

При визначенні правового статусу представництва, переліку документів, що визначають його діяльність, порядку реєстрації представництва за місцем створення необхідно керуватися законами країни місцезнаходження представництва. Щоб виключити при цьому помилки, рекомендується скористатися юридичними послугами.

2020-04-30 102 Детальніше

Реєстрація компаній за кордоном

Вийти на міжнародний ринок можна шляхом:

• реєстрації нового підприємства;
  • покупки корпоративних прав вже існуючої компанії-нерезидента;
  • відкриття представництва резидента України.

2015-01-07 3989 Детальніше

Юридичні онлайн консультації - чому «ТАК»?

Час стає все більш і більш коштовним зі всіх не відновлювальних ресурсів. У комерційній сфері це відчувається особливо гостро, де зволікання з важливим рішенням може спричинити цілу чергу неприємних наслідків.

2014-12-05 755 Детальніше