Нові правила оподаткування нерухомості

Закон № 71-VIII, який набув чинності 1 січня 2015 року, встановлює нові правила оподаткування нерухомості. Податок сплачується за місцем розташування нерухомості; стягується з квартир, площею більше 60 кв.м, будинків - більше 120 кв.м;

Змінено перелік об'єктів, що не підлягають оподаткуванню. З переліку виключено садові та дачні будинки та включені будівлі промисловості; будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільгоспдіяльності; об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їх підприємств.

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) і типів таких об'єктів нерухомості в розмірі, що не перевищує 2% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр. Згідно Закону про Держбюджет-2015 розмір МЗП на 1 січня становить 1218 грн., тобто максимальний податок, який може бути встановлений за 1 кв. м - 24,36 грн.